Romsilva - Regia Nationala a Padurilor
Cauta: 
 
 
Acces eMail
 



 


 


 


 


 

Platforme social media pe care suntem prezenti:

 


 


 
Catalog paduri virgine si cvasivirgine 2023 (format XLS)





CRITERII SI INDICATORI 

de identificare a padurilor virgine si cvasivirgine in Romania  

(conform OM nr. 3397/2012 privind stabilirea criteriilor si indicatorilor de identificare a padurilor virgine si cvasivirgine in Romania)
 
Paduri virgine
Definitie: Padurea virgina este acea padure care s-a format si dezvoltat exclusiv sub actiunea factorilor naturali si in care procesele ecosistemice in dinamica lor se produc fara nicio influenta antropica directa sau indirecta.
 
Criteriul 1: Naturalitatea 
Indicatori: 
1.1. Compozitie si distributie naturala a speciilor componente. 
1.2. Prezenta unor structuri complexe stratificate in plan vertical si mozaicat in plan orizontal, fiind evidenta textura specifica constituita din faze de dezvoltare - regenerare, tinerete, maturitate/ optimala, terminala/ batranete, dezagregare. 
1.3. Biodiversitate accentuata, inclusiv sub raportul dimensiunilor si varstei arborilor, unii dintre acestia avand varste apropiate de limita longevitatii fiziologice. Frecvent, structura pluriena si relativ pluriena.
1.4. Lipsa interventiilor silviculturale si a celorlalte activitati antropice, inclusiv a pasunatului domestic. Nu se admit cioate. 
1.5. Prezenta frecventa a lemnului mort pe picior si la sol, aflat in diferite stadii de descompunere. 
1.6. Consistenta (indicele de inchidere a coronamentului) naturala, adecvata conditiilor stationale, variabila in raport cu faza de dezvoltare. In conditii stationale precare consistenta este mult subunitara (Molidis de stancarie calcaroasa, Molidis cu Polytrichum s.a.). 
1.7. Sol nealterat (cu exceptia eroziunii produse natural). 
1.8. Absenta drumurilor si constructiilor in padure, cu exceptia unei infrastructuri necesare managementului de cercetare stiintifica si a unor trasee tematice si/sau turistice, precum si pichetarea limitelor amenajistice. 
1.9. Accesibilitate dificila sau restrictionata.
 
Criteriul 2: Marimea suprafetei si limite 
Indicatori: 
2.1. Marimea suprafetei padurilor virgine (ansamblul unitatilor amenajistice) va fi de cel putin 20 de hectare (fara fragmentele care nu corespund criteriilor de selectie), cu exceptia ecosistemelor rare si de mare interes ecologic (ecosisteme cu Pinus cembra, ecosisteme unicat din Delta Dunarii si multe altele) pentru care suprafata minima va fi de 10 hectare. Ecosistemele rare si de mare interes ecologic vor fi inconjurate de zone tampon de protectie. 
2.2. Dispunere continua (compacta) a padurii, astfel incat sa se asigure autoreglarea si perpetuarea ecosistemului. 
2.3. Limite naturale (culmi, vai, paraie, liziera padurii s.a.), astfel incat padurii selectate sa i se asigure stabilitate la actiunea factorilor externi, fara ca aceste limite sa se suprapuna in mod obligatoriu cu limitele parcelare. 
2.4. Se pot include si eventuale suprafete care nu corespund criteriilor de selectie, fara ca aceste suprafete sa depaseasca 10-15% din suprafata totala a arboreturilor care indeplinesc conditiile de selectie. 
2.5. Frecvent, configuratie framantata a suprafetei terenului (cauzata de antrenarea solului din jurul radacinilor principale ale arborilor mari, doborati natural).
 
 
Paduri cvasivirgine
Definitie: Padurea cvasivirgina este padurea virgina din trecut, care, intre timp, a suferit modificari antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, statiunii si proceselor ecosistemice.
 
Criteriul 1: Naturalitatea 
Indicatori: 
1.1. Compozitie si distributie naturala a speciilor componente. 
1.2. Prezenta unor structuri complexe stratificate in plan vertical si mozaicat in plan orizontal, fiind evidenta textura specifica constituita din faze de dezvoltare. Pot lipsi unele faze de dezvoltare, cu deosebire faza de dezagregare sau faza de regenerare. 
1.3. Biodiversitate ridicata, inclusiv sub raportul dimensiunilor si varstei arborilor, unii dintre acestia avand elemente de arboret cu varste de peste 150 de ani. Frecvent, structura pluriena si relativ pluriena.
1.4. Lipsa interventiilor silviculturale in ultima perioada de 30 de ani. Se admit cel mult 5 cioate vechi la hectar, avand diametre de peste 15 cm, aflate in diferite stadii de descompunere. 
1.5. Prezenta lemnului mort pe picior si la sol, aflat in diferite stadii de descompunere. 
1.6. Consistenta - indicele de inchidere a coronamentului - naturala sau apropiata de aceasta (diminuata cu cel mult 0,2) adecvata conditiilor stationale, variabila in raport cu faza de dezvoltare. In conditii stationale precare consistenta este mult subunitara (Molidis de stancarie calcaroasa, Molidis cu Polytrichum s.a.). 
1.7. Sol nealterat de eroziune datorata interventiilor antropice. Se admit drumuri vechi de exploatare, dar acestea sunt neutilizate si acoperite in mod natural cu litiera, plantule, arbusti, arbori si/sau plante ierboase. 
1.8. Absenta drumurilor si constructiilor in padure sau existenta unor drumuri care nu au fost utilizate in ultima perioada de 30 ani. Fac exceptie infrastructura managementului de cercetare stiintifica si a unor trasee tematice si/sau turistice, precum si pichetarea limitelor amenajistice.
 
Criteriul 2: Marimea suprafetei si limite 
Indicatori: 
2.1. Marimea suprafetei padurilor cvasivirgine (ansamblul unitatilor amenajistice) va fi de cel putin 30 de hectare (fara fragmentele care nu corespund criteriilor de selectie), cu exceptia ecosistemelor rare si de mare interes ecologic (ecosisteme cu Pinus cembra, ecosisteme unicat din Delta Dunarii si multe altele) pentru care suprafata minima va fi de 10 hectare. Ecosistemele rare si de mare interes ecologic vor fi inconjurate de zone tampon de protectie. 
2.2. Dispunere continua (compacta) a padurii, astfel incat sa se asigure autoreglarea si perpetuarea ecosistemului. 
2.3. Limite naturale (culmi, vai, paraie, liziera padurii s.a.), astfel incat padurii selectate sa i se asigure stabilitate la actiunea factorilor externi, fara ca aceste limite sa se suprapuna in mod obligatoriu cu limitele parcelare. Padurea cvasivirgina poate fi marginita si de limite artificiale: drumuri permanente, culoare pentru linii de inalta tensiune sau alte utilitati, linii parcelare deschise, cai ferate s.a. 
2.4. Suprafetele care nu corespund criteriului de naturalitate (criteriul 1) nu pot depasi 15% din suprafata totala a arboreturilor care indeplinesc criteriile de selectie. 
2.5. Frecvent, configuratie framantata a suprafetei terenului (cauzata de antrenarea solului din jurul radacinilor principale ale arborilor mari, doborati natural).