Romsilva - Regia Nationala a Padurilor
Cauta: 
 
 
Acces eMail
 



 


 


 


 


 

Platforme social media pe care suntem prezenti:

 


 


 
ARII NATURALE PROTEJATE –PREZENTARE GENERALA

            
                                                                                                                                                                                                                                               - Descarca versiune RO -                             - Descarca versiune EN -
 

     Conform legislatiei in vigoare, prin arie naturala protejata se intelege acea zona terestra si/sau acvatica in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiintifica ori culturala deosebita, care are un regim special de protectie si conservare, stabilit conform prevederilor legale.

CATEGORII DE ARII PROTEJATE DESEMNATE IN ROMANIA:

          I – ARII PROTEJATE DE INTERES NATIONAL
 
     a) Rezervatii stiintifice

Rezervatiile stiintifice sunt arii naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor habitate naturale terestre si/sau acvatice, cuprinzand elemente reprezentative de interes stiintific sub aspect floristic, faunistic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic sau de alta natura.

          Managementul rezervatiilor stiintifice asigura un regim strict de protectie prin care habitatele sunt pastrate intr-o stare pe cat posibil neperturbata. In aceste zone se interzice desfasurarea oricaror activitati umane, cu exceptia activitatilor de cercetare, educatie si de ecoturism cu limitarile descrise in planurile de management, cu acordul forului stiintific competent si al administratorului rezervatiei stiintifice. Rezervatiile stiintifice corespund categoriei I IUCN "Rezervatie Naturala Stricta: arie protejata, administrata in principal in scopuri stiintifice".

     b) Parcuri nationale

          Parcurile nationale sunt ariile naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspectul fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic sau de alta natura, oferind posibilitatea vizitarii in scopuri stiintifice, educative, recreative si turistice.

Managementul parcurilor nationale asigura mentinerea cadrului fizico-geografic in stare naturala, protectia ecosistemelor, conservarea resurselor genetice si a diversitatii biologice in conditii de stabilitate ecologica, prevenirea si excluderea oricarei forme de exploatare a resurselor naturale si a folosintelor terenurilor, incompatibila scopului atribuit. In perimetrul parcurilor nationale sunt admise doar activitatile traditionale practicate numai de comunitatile din zona parcului national, activitati traditionale ce vor fi reglementate prin planul de management. Parcurile nationale corespund categoriei II IUCN "Parc national: arie protejata administrata in special pentru protectia ecosistemelor si pentru recreere".

La nivel national au fost desemnate un numar de 13 parcuri nationale care acopera o suprafata de cca. 317 mii de ha. Dintre acestea, 12 parcuri nationale, cu o suprafata de cca. 309,6 mii ha, se afla in administrarea RNP-Romsilva, acestea fiind: Calimani, Muntii Rodnei, Cheile-Bicazului, Muntii Macinului, Piatra Craiului, Buila-Vanturarita, Cozia, Defileul Jiului, Retezat, Domogled-Valea Cernei, Semenic-Cheile Carasului, Cheile Nerei-Beusnita.

     c) Monumente ale naturii

          Monumente ale naturii sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor elemente naturale cu valoare si semnificatie ecologica, stiintifica, peisagistica deosebite, reprezentate de specii de plante sau animale salbatice rare, endemice ori amenintate cu disparitia, arbori seculari, asociatii floristice si faunistice, fenomene geologice - pesteri, martori de eroziune, chei, cursuri de apa, cascade si alte manifestari si formatiuni geologice, depozite fosilifere, precum si alte elemente naturale cu valoare de patrimoniu natural prin unicitatea sau raritatea lor. Daca monumentele naturii nu sunt cuprinse in perimetrul altor zone aflate sub regim de protectie, pentru asigurarea integritatii lor se vor stabili zone de protectie obligatorie, indiferent de destinatia si de detinatorul terenului.

          Managementul monumentelor naturii se face dupa un regim strict de protectie care asigura pastrarea trasaturilor naturale specifice. In functie de gradul lor de vulnerabilitate, accesul populatiei poate fi limitat sau interzis. Monumentele naturii corespund categoriei III IUCN "Monument natural: arie protejata administrata in special pentru conservarea elementelor naturale, specifice".

     d) Rezervatii naturale

          Rezervatiile naturale sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor habitate si specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic.

Managementul rezervatiilor naturale se face diferentiat, in functie de caracteristicile acestora, prin masuri active de gospodarire pentru a asigura mentinerea habitatelor si/sau in vederea protejarii anumitor specii, grupuri de specii sau comunitati biotice. Pe langa activitatile stiintifice, dupa caz, pot fi admise activitati turistice, educationale, organizate. Sunt admise unele activitati de valorificare durabila a unor resurse naturale. Sunt interzise folosinte ale terenurilor sau exploatarea resurselor care dauneaza obiectivelor atribuite. Aceste rezervatii corespund categoriei IV IUCN, si anume arie de gestionare a habitatelor/speciilor: arie protejata administrata in special pentru conservare prin interventii de gospodarire.

      La nivel national au fost desemnate peste 900 de rezervatii naturale si monumente ale naturii. Dintre acestea, RNP-Romsilva are in administrare, in baza contractului de administrare a celor 22 de administratii de parcuri nationale si naturale, un numar de 197 de rezervatii naturale si monumente ale naturii ce se suprapun acestor parcuri..

     e) Parcuri naturale

          Sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor ansambluri peisagistice in care interactiunea activitatilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si/sau culturala, deseori cu o mare diversitate biologica.

Parcurile naturale desemnate in Romania sunt in numar de 14 si cumuleaza o suprafata de cc. 565 mii de ha. Dintre acestea, 10 parcuri naturale, cu  o suprafata de 543,3 mii de ha, se afla in administrarea RNP-Romsilva, acestea fiind: Apuseni, Balta Mica a Brailei, Bucegi, Comana, Gradistea-Muncelului Cioclovina, Lunca Muresului, Muntii Maramuresului, Portile de Fier, Putna Vrancea.

          Managementul parcurilor naturale urmareste mentinerea interactiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea diversitatii habitatelor si peisajului, promovand pastrarea folosintelor traditionale ale terenurilor, incurajarea si consolidarea activitatilor, practicilor si culturii traditionale ale populatiei locale. De asemenea, se ofera publicului posibilitati de recreere si turism si se incurajeaza activitatile stiintifice si educationale. Parcurile naturale corespund categoriei V IUCN "Peisaj protejat: arie protejata administrata in principal pentru conservarea peisajului si recreere".




          II – ARII PROTEJATE DE INTERES COMUNITAR – RETEAUA NATURA 2000:

          Reteaua Natura 2000 este o retea de zone naturale protejate, constituita la nivel european, care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice.

      a)    Arii speciale de conservare

          Ariile speciale de conservare sunt acele arii naturale protejate de interes comunitar ale caror scopuri sunt conservarea, mentinerea si, acolo unde este cazul, readucerea intr-o stare de conservare favorabila a habitatelor naturale si/sau a populatiilor speciilor pentru care situl este desemnat. Ariile naturale de conservare sunt special desemnate pentru conservarea tipurilor de habitate naturale si a habitatelor speciilor prevazute in anexele nr. 2 si 3*.
       
        Managementul ariilor speciale de conservare necesita planuri de management adecvate, specifice siturilor desemnate sau integrate in alte planuri de management si masuri legale, administrative sau contractuale in scopul evitarii deteriorarii habitatelor naturale si a habitatelor speciilor, precum si a perturbarii speciilor pentru care zonele au fost desemnate. Orice plan sau proiect care nu are o legatura directa sau nu este necesar pentru managementul ariei speciale de conservare, dar care ar putea afecta in mod semnificativ aria, singur sau in combinatie cu alte planuri ori proiecte, este supus unei evaluari adecvate a efectelor potentiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, avand in vedere obiectivele de conservare a acesteia, conform prevederilor art. 28 din prezenta ordonanta de urgenta. Ariile speciale de conservare se desemneaza prin hotarare a Guvernului, dupa recunoasterea statutului lor de catre Comisia Europeana, si vor face parte din reteaua europeana "Natura 2000".

      b)    Situri de importanta comunitara (SCI)

          Siturile de importanta comunitara reprezinta acele arii care, in regiunea sau in regiunile biogeografice in care exista, contribuie semnificativ la mentinerea sau restaurarea la o stare de conservare favorabila a habitatelor naturale din anexa nr. 2* sau a speciilor de interes comunitar din anexa nr. 3* si care pot contribui astfel semnificativ la coerenta retelei „NATURA 2000" si/sau contribuie semnificativ la mentinerea diversitatii biologice in regiunea ori regiunile biogeografice respective. Pentru speciile de animale cu areal larg de raspandire, siturile de importanta comunitara ar trebui sa corespunda zonelor din areal in care sunt prezenti factori abiotici si biotici esentiali pentru existenta si reproducerea acestor specii.

           In momentul de fata, in Romania au fost desemnate un numar de 436 SCI-uri care insumeaza o suprafata de cca. 4,65 milioane ha. In baza contractului de administrare a celor 22 de administratii de parcuri nationale si naturale, RNP-Romsilva are in administrare un numar de 28 de SCI-uri, cu o suprafata de cca. 1,07 milioane ha.

      c)     Arii de protectie speciala avifaunistica (SPA)

          Ariile de protectie speciala avifaunistica sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt conservarea, mentinerea si, acolo unde este cazul, readucea intr-o stare de conservare favorabila a speciilor de pasari si a habitatelor specifice, desemnate pentru protectia speciilor de pasari migratoare salbatice, mai ales a celor prevazute in anexele nr. 3 si 4 A* din OUG nr. 57/2007 (A). Ariile speciale de protectie avifaunistica sunt desemnate prin hotarare a Guvernului si fac parte din reteaua europeana „NATURA 2000".

     In Romania au fost desemnate un numar de 171 de SPA-uri, ale caror suprafata totala reprezinta cca. 3,88 milioane ha. In baza contractului de administrare a celor 22 de administratii de parcuri nationale si naturale, RNP-Romsilva are in administrare un numar de 24 de SPA-uri, cu o suprafata de cca. 891 mii ha.



          III – ARII PROTEJATE DE INTERES INTERNATIONAL

     a)       Rezervatii ale biosferei - UNESCO

          Rezervatiile biosferei sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor zone de habitat natural si a diversitatii biologice specifice. Rezervatiile biosferei se intind pe suprafete mari si cuprind un complex de ecosisteme terestre si/sau acvatice, lacuri si cursuri de apa, zone umede cu comunitati biocenotice floristice si faunistice unice, cu peisaje armonioase naturale sau rezultate din amenajarea traditionala a teritoriului, ecosisteme modificate sub influenta omului si care pot fi readuse la starea naturala, comunitati umane a caror existenta este bazata pe valorificarea resurselor naturale, pe principiul dezvoltarii durabile si armonioase.

          La nivelul anului 2017, in Romania exista 3 rezervatii ale Biosferei si anume: Parcul National Retezat (1979), Pietrosu Rodnei (1979), Delta Dunarii (1990). Dintre acestea, primele doua se gasesc in administrarea RNP-Romsilva.

Managementul rezervatiilor biosferei se realizeaza conform unor regulamente si planuri de protectie si conservare proprii, in conformitate cu recomandarile Programului Om - Biosfera de sub egida UNESCO.

          Rezervatiile biosferei cu asezari umane sunt astfel gestionate incat sa constituie modele de dezvoltare a comunitatilor umane in armonie cu mediul natural.

     b)      Zone umede de importanta internationala – situri RAMSAR

          Zonele umede de importanta internationala sunt acele arii naturale protejate al caror scop este asigurarea protectiei si conservarii siturilor naturale cu diversitatea biologica specifica zonelor umede.

Primul sit Ramsar desemnat in Romania a fost Delta Dunarii, in anul 1991, iar pana in momentul de fata in Romania au fost desemnate in total 19 zonele umede de importanta internationala (situri Ramsar), ce ocupa o suprafata de cca. 1,16 milioane ha.

Mai multe informatii gasiti aici: http://www.ramsar.org/wetland/romania

          In vara anului 2012, Romania a fost gazda celei de-a 11 a Conferinta a Partilor Ramsar, eveniment organizat si cu sprijinul RNP-Romsilva, ocazie cu care in Romania au fost desemnate 4 noi situri.

Dintre ariile naturale protejate aflate in administrarea RNP-Romsilva, si care au si statut de sit RAMSAR, amintim: Parcurile Naturale Comana, Lunca Muresului, Balta Mica a Brailei si Portile de Fier, precum si Tinovul Poiana Stampei. 

Managementul acestor zone se realizeaza in scopul conservarii lor si al utilizarii durabile a resurselor biologice pe care le genereaza, in conformitate cu prevederile Conventiei privind conservarea zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice.

     c)        Situri naturale ale patrimoniului natural universal - UNESCO

          Siturile naturale ale patrimoniului natural universal sunt acele arii naturale protejate ale caror scopuri sunt protectia si conservarea unor zone de habitat natural in cuprinsul carora exista elemente naturale a caror valoare este recunoscuta ca fiind de importanta universala. Marimea arealului lor este determinata de cerintele pentru asigurarea integritatii si conservarii elementelor supuse acestui regim de protectie. In cuprinsul acestor zone pot exista comunitati umane ale caror activitati sunt orientate pentru o dezvoltare compatibila cu cerintele de protectie si conservare ale sitului natural.

In Romania, primul obiectiv natural desemnat ca sit natural de importanta universala este Delta Dunarii (1991).

         In anul 2017, prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfasurat in Cracovia, Polonia, situl UNESCO “Paduri seculare de fag ale Carpatilor si altor regiuni ale Europei” a fost extins la 92,023.24 ha, incluzand astfel padurile valoroase de fag din 12 tari din Europa. Dintre acestea, Romania detine 26% din suprafata totala a desemnarii, mai exact 24.679,4 de hectare. Cca. 99% (24.341,3 ha) din suprafata se afla in proprietatea publica a statului, administrata de RNP-Romsilva. Cele sapte situri aflate in administrarea Romsilva se regasesc in Parcul National Domogled – Valea Cernei (10.321,7 ha), in Parcul National Semenic-Cheile Carasului (4.278,3 ha), in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita (4.294,2 ha), in Parcul National Cozia (3.411,1 ha) si trei alte situri: Codrii seculari Slatioara, de 609,8 ha, Grosii Tiblesului, de 346,3 ha si codrii Stambu-Baiuti, cu 630 de ha. In plus, a fost selectat si Codrul secular Sinca, de 338,1 ha, aflat in proprietatea Primariei Sinca din judetul Brasov..

          Managementul siturilor naturale ale patrimoniului natural universal se realizeaza in conformitate cu regulamentele si planurile proprii de protectie si conservare, cu respectarea prevederilor Conventiei privind protectia patrimoniului mondial cultural si natural, de sub egida UNESCO.

     d)      Geoparcul

        Geoparcul este un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Caracteristicile geologice sunt cuprinse intr-un numar de situri de importanta stiintifica, educationala sau estetica, reprezentative pentru un anumit moment din istoria Pamantului ori pentru anumite evenimente sau procese geologice.

          La nivel national, in 2004 au fost desemnate 2 geoparcuri si anume: Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului (102.392 ha) si Geoparcul Platoul Mehedinti (106.000 ha).

Managementul geoparcului se realizeaza in conformitate cu strategia de dezvoltare teritoriala identificata si in conformitate cu recomandarile UNESCO si Cartei Retelei Europene a Geoparcurilor. Pentru asigurarea managementului siturilor geologice, naturale, istorice, culturale, precum si pentru valorificarea resurselor naturale disponibile, potrivit cerintelor de consum ale populatiilor locale, in cuprinsul geoparcului se pot delimita zone cu regim diferentiat de protectie, de conservare si de valorificare a resurselor.

          Geoparcul reprezinta un concept lansat si sustinut de UNESCO, in parteneriat cu Reteaua Europeana a Geoparcurilor. La nivel mondial a fost creata Reteaua Globala (UNESCO) a Geoparcurilor. Recunoasterea internationala a functionarii unui geoparc si acceptarea lui in aceste structuri se face in acord cu reglementarile stabilite de UNESCO si de Carta Retelei Europene a Geoparcurilor.